torsdag 26 april 2012

Efter 20 år av nedgång - bostadspriserna i Tyskland stiger.

Den nuvarande uppgången i tyska bostadspriser skulle potentiellt kunna fortsätta de kommande två-tre åren. Det skriver kreditvärderingsinstitutet Jean-Michel Six, chefekonom för Europa på Standard & Poor's, i en rapport på måndagen.
"Detta kommer sannolikt att framförallt eldas på av att efterfrågan överstiger utbudet i den västra delen av landet, låga räntor, stigande sysselsättning och lägre skulder hos hushållen än i de flesta andra europeiska länder", skriver Jean-Michel Six.
Nedgången på nästan 73 procent i bostadsbyggandet mellan toppen 1995 och 2010 har skapat ett uppdämt behov, enligt rapporten. Dessutom har antalet hushåll ökat med 5 miljoner sedan den tyska återföreningen, främst på grund av att fler personer bor själva eller i mindre hushåll. Låga räntor gör också att tyska fastigheter verkar vara en säker investering i ett land där färre än halva befolkningen äger sin egen bostad. Samtidigt säger rapporten att risken för att de stigande bostadspriserna ska utvecklas till en bubbla är avlägsen eftersom marknaden har blivit allt mer prisvärd. Priserna har sjunkit kontinuerligt i 20 år och huspriserna i förhållande till inkomsterna ligger fortfarande på en all-time low. Tyska hushållens skulder är också låga i förhållande till europeisk standard.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar