torsdag 5 april 2012

Ökad konsumentmakt på bostadsmarknaden med energideklarationer .

Regeringen överlämnade propositionen ”Vägen till mer energieffektiva energideklarationer” till riksdagen den 15 mars 2012. I propositionen förslås ändringar i lagen om energideklaration för byggnad (2006:985). Ändringarna har gjorts som en följd av ett omarbetat EU-direktiv om byggnaders energiprestanda. Men det har även funnits behov av att utveckla och effektivisera systemet med energideklarationerna. Lagändringarna föreslås gälla från 1 juli 2012.

Energianvändningen ska visas tydligare

Uppgiften om energiprestanda ska anges vid annonsering om det finns en energideklaration när en byggnad bjuds ut till försäljning eller uthyrning.  Hur märkningen kommer att se ut ansvarar Boverket för.

Det finns krav på att energideklarationen ska visas upp för husspekulant och presumtiv nyttjanderättshavare. Energideklarationen ska överlämnas till en ny ägare eller nyttjanderättshavare när man säljer eller hyr ut en byggnad.

Energideklarationen ska som tidigare visas upp i entrén  vilket gäller för alla typer av byggnader, förutom småhus.

Tillsyn

Tillsynen förändras och flyttas från kommunerna till berörd myndighet som regeringen bestämmer. Boverket föreslås få tillsynsansvaret för att energideklarationerna upprättas.

Byggnader över 500 m2 ska energideklareras

Det ska alltid finnas en energideklaration för en byggnad där en total användbar golvarea är över 500 kvadratmeter i byggnader som ofta besöks av allmänheten. Den tidigare benämningen specialbyggnader försvinner. Från och med  1 juli 2015 sänker man tröskelvärdet till att 250 kvadratmeter.

 

 Krav på besiktning

I propositionen föreslås att huvudregeln är att besiktning ska ske på plats som grund för att   upprätta en energideklaration. Syftet är att höja kvaliteten på energideklarationerna och förbjuda skrivbordsdeklarationer samt att energideklarationerna i fler fall kommer att innehålla rekommendationer till effektiviserande åtgärder.

 

Ackreditering slopas för energiexperterna

Ackrediteringen för de företag som utfärdar energideklarationer avskaffas. I stället föreslås skärpta krav på personcertifiering av såväl personal som besiktigar byggnader som övriga som deltar i arbetet med att upprätta energideklarationer. Också det med avsikt att avsikt att höja kvaliteten på energideklarationerna. Boverket kommer att göra en översyn av gällande föreskrifter för ackreditering och certifiering av energiexperter under hösten 2012. Ackrediteringskravet föreslås avskaffas senast den 1 juli 2014 av regeringen (sid 75 i propositionen)

 

Krav på uppföljning

Boverket får även ansvar för att validera indata och utdata i energideklarationerna. Det ska ske med stickprovskontroller. Syftet är att kontrollera att regelverket är utformat så att kvalitativa energideklarationer utförs.

 

Boverkets fortsatta arbete

Boverkets fortsätter arbetet med att skapa förutsättningar för en mer praktisk tillämpning för:
  • Tydligare märkning som gör det enkelt att jämföra byggnader.
  • Ge konsumenter enklare tillgång till uppgifter från energideklarationen via webb.
  • Förbereder tillsynsarbete.
  • Förbereder valideringskontroll.
Nya föreskrifter till följd av ändringar i lag och förordning är ett annat arbete med bland annat:.
  •  Boverket föreskrifter och allmänna råd om energideklarationer.
  •  Boverkets föreskrifter och allmänna råd för certifiering av energiexpert.
Mer information om propositionen på regeringens webbplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar