fredag 1 juni 2012

Bolånen blir dyrare.

SEB:s vd Annika Falkengren menar att bankerna måste ta fram en gemensam modell för att redovisa sina bolånemarginaler. Detta säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet. Den genomsnittliga tremånadersräntan har sjunkit tillbaka den senaste tiden, som en konsekvens av lägre upplåningskostnader. Att denna tendens skulle komma att hålla i sig är dock inget Annika Falkengren räknar med. På sikt räknar hon i stället med det omvända. Bakom detta ligger bland annat det faktum att de svenska myndigheterna kommer att skruva upp kapitaltäckningskraven för bankerna.

– Just nu ser det inte ut som att vi kommer att höja. Vi har god tillgång till upplåningsmarknaden. Men framöver kan jag inte lova något. Långsiktigt tror jag att bolånen kommer att bli dyrare, säger Annika Falkengren till Svd.

SEB:s vd håller med kritiker, som Finansinspektionen, om att insynen på bolånemarknaden måste öka. Hon menar att bankerna måste hitta en gemensam redovisningsmodell för bolånemarginalerna. Att vissa banker i dag inte alls redovisar sina marginaler, och att de som gör det använder olika modeller håller inte i längden menar hon.

För att underlätta för bolånekunderna menar Annika Falkengren att bankerna i stället för ett listpris skulle kunna redovisa ett ränteintervall där kunderna kan hamna. Den exakta räntan skulle sedan bestämmas av relationen till banken, familjens ekonomi och bostadens läge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar