måndag 2 juli 2012

Ändringar i lagen om energideklarationer.

Lagen om energideklarationer trädde i kraft den 1 oktober 2006. Den 1 juli 2012 började de senaste ändringarna i lagen att gälla, vilket bland annat skärper kraven på säljare och påverkar fastighetsmäklarens roll. En energideklaration som som har upprättats före den 1 juli 2012 och som inte är äldre än tio år. får användas för att uppfylla de nya skyldigheterna - exempelvis att visa och överlämna energideklaration - enligt lagen.

Boverket har från och med den 8 juli 2012 tillsyn över att ägare till fastigheter fullgör sina förpliktelser enligt lagen. 

Köparen av en bostadsrättslägenhet kan dock inte rikta några krav mot säljaren om byggnaden saknar en enrgideklaration. Ansvaret för att det finns en energideklaration som är yngre än tio år, åvilar bostadsrättsföreningen och inte den enskilde säljaren eftersom det är föreningen som äger byggnaden. Finns det däremot en enrgideklaration för fastigheten är det säljarens ansvar att visa upp och överlämna den.


Om det finns en enrgideklaration för byggnaden, ska byggnadens energiprestanda framgå redan av annonsen, vilken ofta fastighetsmäklaren upprättar. Ansvaret åvilar dock säljaren/ägaren.


Läs mer under

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar