tisdag 3 juli 2012

Swedbank orolig för bostadsbubblan.

Läget har enligt Swedbanks vd Michael Wolf ljusnat efter den spanska uppgörelsen och avmattningen på den svenska kredit- och bostadsmarknaden. Men han vill inte blåsa faran över.


Michael Wolf är lättad över uppgörelsen om de spanska bankerna som kom i slutet av förra veckan. Uppgörelsen innebär att EU:s stödfond kommer att låna ut pengar till spanska banker utan att gå omvägen via staten.


Ett scenario likt det 2008, då kreditmarknaderna frös till is, ligger därmed inte längre i korten, anser han. Det framkom vid ett seminarium anordnat av tidskriften Affärsvärlden i Almedalen.


”Jag tycker de senaste dagarnas beslut när det gäller spanska banker visar att politikerna har tillräcklig ammunition och jag utgår ifrån att om man vill hjälpa banker är man även beredd att äga banker”, sa han.

”Men vi har en lång period av reformarbete framför oss”, fortsatte han.

I Spanien var det en sprickande fastighetsbubbla som utlöste krisen. Swedbanks vd har under ett par år varnat för den snabbväxande svenska bolånestocken. Trots avmattningen på senare tid, där utlåningstakten har krympt från tvåsiffriga tal till numera runt 5 procent på årsbasis, vill han ännu inte blåsa faran över för Sveriges del.

”Jag tror att det som har skett nu under de senaste åren där vi ser att kreditexpansionen sjunker ihop månad efter månad har hjälpt oss att undvika ett större problem och vi ser också en avmattning och avkylning av bostadspriserna. Det tror jag hjälper oss att undvika en bostadsbubbla”, sa han senare i en intervju till di.se.

Är faran över?
”Nej, faran är inte över i ett Europa som har enorma strukturella problem. Det kan påverka Sverige och leda till högre arbetslöshet i Sverige och då har vi tyvärr kanske lite för hög skuldkvot för att kunna säga att faran inte är där”, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar