måndag 2 juli 2012

Mest uppåt i Norge i sommar


Till skillnad mot övriga länder är det fler fastighetsmäklare i Norge som förutspår stigande priser på småhus de kommande tre månaderna, juni till och med augusti. Denna något mer optimistiska bedömning har de norska fastighetsmäklarna haft sedan starten hösten 2010.
I övriga länder är tendensen en annan. 67 procent av de svenska fastighetsmäklarna bedömer stillastående småhuspriser över sommarmånaderna.  I Danmark bedömer 60 procent av de medverkande mäklarna att småhuspriserna kommer att vara oförändrade över sommaren.   Lika många av de medverkande mäklarna på Island gör den bedömningen (60 procent). I Norge delas uppfattningen av 16 procent.
-        Fastighetsmäklarnas bedömning över kommande månader påverkas av landets rådande omständigheter. Den ekonomiska oron har inte slagit lika hårt mot Norge vilket återspeglas i bedömningen av bostadsmarknaden. Dessutom påverkas prognosen av människors uppfattning om sin egen och landets ekonomi, och det ser olika ut från individ till individ men även från land till land, säger Ingrid Eiken i en kommentar till siffrorna.
Bedömningen för prisutvecklingen på bostadsrättsmarknaden liknar den för småhusmarknaden. Även här gör de norska fastighetsmäklarna en starkare prognos på stigande priser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar